Jóvátételt kell adni a koronaválság veszteseinek, a reménytelen helyzetbe került kisvállalkozásoknak. Azok az egyéni vállalkozók, KATA-s vállalkozások, mikro- és kisvállalatok, amelyek bevételcsökkenése 2020-ban és 2021-ben átlagosan meghaladta 2019-es évi bevételük 50 százalékát, újraindítási támogatást kérelmezhetnek - olvasható a 99 Mozgalom bejegyzésében .

Az elszenvedett károkat kompenzáló vissza nem térítendő újraindítási támogatás összege, bevételcsökkenéstől függően, 1-2,5 millió forint, amelyet egyszerűsített módon igényelhetnek az érintettek. A kompenzáció mellett kialakításra kerül egy újraindítási hitel konstrukció is: ennek keretében 5-50 millió forint nagyságú kamatmentes hitel áll rendelkezésre a válság miatt hátrányokat szenvedett mikro- és kisvállalkozások számára, amelynek törlesztését 2 év türelmi idő után kell megkezdeniük az érintett vállalkozásoknak.

Azon kisvállalkozások számára, amelyek bevételcsökkenése 2020-ban és 2021-ben átlagosan meghaladta 2019-es évi bevételük 50 százalékát, 2 év mentességet adnának a szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

A mozgalom szerint jóvátételt kell adni azoknak a munkavállalóknak is, akiket az Orbán-kormány az út szélén hagyott. Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát 9 hónapra emelnék, és azon munkavállalókat, akik a koronavírus-válság idején veszítették el munkájukat és 3 hónapnál hosszabb ideig voltak munkanélküliek, visszamenőleg támogatnák az álláskeresési járadék összegével. A 3-ról 9 hónapra emelt folyósítási időtartamnak köszönhetően a maximális jóvátételi összeg az álláskeresési járadék 6 havi összege.

A járvány során igénybe vett táppénzt utólag kiegészítenék a munkavállalók számára száz százalékra, amennyiben ezt a munkáltató korábban megtagadta, holott a jogosultság fennáll.

Értékén kell kezelni a járvány alatt végzett hősies munkát

A 99 Mozgalom 500 ezer forintos jutalommal hálálná meg az egészségügyi dolgozók helytállását.

Szintén 500 ezer forintos jutalmat adnának a szociális dolgozóknak, úgy látják, áldozatos munkájukat évtizedek óta nem becsüli meg kellően a magyar állam.

Szerintük jóvátételt kell adni a válsághelyzetben is szorongatott önkormányzatoknak. Minden önkormányzatot, pártállástól függetlenül, visszamenőleg kárpótolunk a koronavírus-válság alatt elvont iparűzési adó és gépjárműadó miatti bevételek kieséséért.

A járványra hivatkozva szabad kezet adott magának az Orbán-kormány, hogy egész területeket vegyen el mindenestül a települési önkormányzatoktól, és adjon át a fideszes megyei önkormányzatoknak. A 99 jóvátenné ezt is: eltörölnék a különleges gazdasági övezetek kijelöléséről szóló törvényt.

A szövetség bevezetné a Tiborcz-adót

Az 500 millió forint feletti óriásvagyonokra adót vetnének ki, hogy a leggazdagabb 1 százalék visszaadhasson a közösségnek, amely nélkül gazdagodása lehetetlen lenne. A 99 százalék érdekeit szem előtt tartó gazdaságpolitika komolyan veszi a nagyvállalatok társadalmi felelősségét is. A válság nyerteseitől szolidaritást várunk el a válság veszteseivel, ezért a válság időszakára egyszeri szolidaritási adót vetnének ki azokra a nagyvállalatokra, amelyeknek a válság alatt is nőtt a nyeresége - írták.