Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy nagy bajba került a népszerű fővárosi Operettszínház. A főpolgármester elmondása alapján most kapott egy levelet az intézménytől arról, hogy az energiaválság miatt nem képesek kifizetni a 95 millió forintos bérleti díját.

Az Operettszínház fenntartója és finanszírozója a kormány – jelentette ki bejegyzésében Karácsony Gergely.

Mi történik most? Miután a kormány nem finanszírozza az Operettszínházat, ezért ők meg nem fizetik ki a bérleti díjat. Ez a bevétel hiányzik a fővárosi vagyonkezelőtől, akinek, hogy például béreket tudjon fizetni, nekünk kell odaadnunk ezt a pénzt a folyószámlahitelünk terhére. És akkor még tőlünk kérdezik meg, hogy hol a pénz? Gratulálok!

– fakadt ki Facebook-oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely az Operettszínház történetét szintén annak tudja be, hogy „a kormány kizsebeli az önkormányzatokat, Budapestnek még kimetszi a zsebét is, hogy biztosan ne maradjon a főváros működtetésére pénz.”

A hónap végére elfogyhat Budapest pénze

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint még van némi pénz a főváros számláján, azonban az is hamarosan elfogy. Budapest április végéig 17,9 milliárd forinttal többet fizetett be, mint amennyit az állami költségvetésből normatívaként kapott.  Várhatóan május végére már a hitelkeretéből működik Budapest – jelentette ki Kiss Ambrus a város pénzügyi helyzetéről.

Arról korábban Karácsony Gergely is többször beszélt, hogy a fővárosnak gyakorlatilag nincsen pénzügyi megtakarítása, és rendkívül felháborítónak tartja azt, hogy a magyar kormány politikai döntései elvonták a város pénzügyi tartalékait.

A fővárosi közgyűlés áprilisban fogadta el a városvezetés túlélőprogramját, amelyben többek között a költségvetési helyzet stabilizálását célozták meg, miután számításaik szerint augusztusra 76 milliárd forintos hiánya lesz a fővárosnak.

A városvezetés kifejtette, az iparűzési adó elvonása és a szolidaritási hozzájárulás 148 milliárd forint direkt kormányzati elvonást jelentett Budapestnek. A főpolgármester arról is beszélt, Budapest a központi költségvetés nettó befizetője lett.