"Azt hiszem, okkal feltételezem, hogy velem, és sok magyar polgárral együtt Ön is növekvő aggodalommal értékeli a hazai koronavírus-járvány második hullámának adatait, tényeit, a járvány lefutásának várható és lehetséges forgatókönyveit. Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok - az első hullámhoz hasonlóan - továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről" - kezdi a kormányfőnek címzett levelét a főpolgármester.

Karácsony először is tájékoztatja Orbán Viktort, hogy a Fővárosi Operatív Törzs a napokban több döntést hozott a védekezésről, így például próbálják szigorítani a maszkhasználatot, továbbá kiemelten védik a szociális intézmények ellátottjait és az ott dolgozókat. Ezek kapcsán viszont három kérdést is feltesz a miniszterelnöknek:

 

  • A kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén. Szerepel a kormány tervei között a tesztkapacitás bővítése és ingyenes lehetőségek biztosítása a rászorulóknak?
  • Egyetért-e a miniszterelnök Merkely Bélával, a SOTE rektorával, hogy a tanárok ingyenes, rendszeres tesztelésen vehessenek részt, mert fiatalokkal érintkeznek, akik tünetmentesen hordozói a betegségnek?
  • Mit tervez a kormány akkor, ha a fiatalokról a fertőzés átterjed az idősebb korosztályra.

 

Karácsony Gergely jelezte, levelét a nyilvánossággal is megosztja, abban bízik, Orbán Viktor hozzájárul, hogy mielőbbi válaszával is ezt tegye.