Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A generációm által még soha nem tapasztalt gazdasági és szociális krízis fenyeget Magyarországon. A megoldás nem a bűnbakkeresés, nem a megosztás, csakis a partnerség lehet, és az, ha a kormány visszatér a jogállamiság útjára, és megkapjuk az uniós forrásokat. Jogállam vagy újabb és újabb megszorítások – mára így egyszerűsödött le a kérdés - írta a főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) csütörtöki gödöllői konferenciáját követően a közösségi oldalán.

A Telex tudósítása szerint a rendezvényen Karácsony Gergely közölte: a fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit.

Az elmúlt hetekben sorra döntöttek arról az önkormányzatok, hogy sportcsarnokokat, kulturális intézményeket zárnak be, de a főpolgármester szerint Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. A fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell.

Az önkormányzati konferencián Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere arról beszélt a Telex szerint, biztos benne, hogy a kormány segítséget fog nyújtani az önkormányzatoknak, a kérdés csak a támogatás mértékbe. Karácsony kevésbé optimista az állami szerepvállalással kapcsolatban.

Ha Brüsszel utal, lesz pénz

Két okból nem bízok az állami mentőövben: nincs ilyen politikai szándék, nincs ilyen pénz - jelentette ki a főpolgármester. A magyar állam is nagyon nagy bajban van, lassan a fizetésképtelenség határán áll, így nem tud segíteni az önkormányzatoknak.

Ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat Karácsony szerint: meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. A főpolgármester pár hete Brüsszelben járt, és az ottani beszélgetései alapján arra számít, hogy a kormánynak sikerül megállapodást kötnie a bizottsággal, és ez szerinte nagyon jó hír az önkormányzatoknak is.

A fővárosban már döntöttek arról, hogy a közszolgáltatásokat 2030-ra teljes mértékben az általuk termelt energiából működtessék. 

Inkább előre menekülünk: az energia-kiszolgáltatottsággal szemben az energiafüggetlenséget választjuk. Azt, hogy az évtized végére a budapesti közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működjenek, ne legyenek kiszolgáltatva se a magyar, se az orosz kormány folyton változó politikájának.
Itt az ideje annak is, hogy tanuljunk végre ennek a válságnak a tapasztalataiból, és ismerjük fel végre, a zöld beruházásokkal kell küzdeni nemcsak az energiaválság, de a klímaválság ellen is - írta Karácsony Facebook-bejegyzésében.
Azt viszont Karácsony sem tudja, hogy addig hogyan jutnak el az önkormányzatok. „Őszinte szeretnék lenni önökkel: nem tudom, 2023-at hogyan éljük túl” – fogalmazott a főpolgármester. Ha 2023-at túléli az önkormányzati rendszer, bármit kibír, és megerősödve fordulhatnak rá a 2024-es önkormányzati választásokra. „Túléljük, ha beledöglünk is” – zárta a Telex szerint a főpolgármester előadását.