Karácsony Gergely szerdán egy Facebookra feltöltött videóban jelentett be új javaslatát, amit a Fővárosi Idősügyi Tanács ülésén véglegesített. A főpolgármester még 2019-es jelöltsége idején tett ígéretet arra, hogy az egykor Zuglóban bevezetett 20 000 forintos rezsitámogatást, egész Budapestre kiterjeszti.

A rezsitámogatási rendszer bevezetése azután vált időszerűvé, hogy a kormány már csak az átlagfogyasztásig tudja biztosítani az eddig megszokott árakat, afölött a fogyasztóknak kétszeres áram, és nagyjából hétszeres gázszámlával kell számolniuk.

Rezsipárbaj

Karácsony szerint az ország vezetése ellenségképeket keres ahelyett, hogy a szociális támogatások kidolgozásával foglalkozna, ezért jött el az ideje annak, hogy most egy a korábbihoz képest kiegészített támogatási rendszert vezessen be a fővárosi rászorulóknak.

Ezen belül az évi 48 000 forintos támogatásra jogosultak lesznek:

  • a létminimumnál kevesebbet kapó nyugdíjasok
  • a rászoruló gyermekesek
  • az ápolási díjon levők
  • egyéb nehéz helyzetben lévő családok

Ezt a támogatást a villany, gáz, víz és távhő számlákból lehet majd leírni. Ezen felül a valódi átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapók is részesülhetnek majd egy egyszeri 24 000 forintos támogatásban.

A rendszer október elsejével indul, az igényléssel kapcsolatos információkat később közlik. A támogatásokhoz a kerületi önkormányzatoknál lehet majd hozzájutni, ahol Karácsony szerint érdemes lesz érdeklődni az egyes kerületek által kínált egyéb támogatási formákról is.

A teljes bejelentést itt tekintheti meg: