"Kezdődik az utolsó nagy roham a boltokban. Mindenki vásárol, hogy minél több étel legyen az asztalon, és minél több ajándék a fa alatt. A legtöbb embernek azonban erre nincs elég pénze, így hitelt vesz fel. Alapszabály lenne, hogy hitelt nem veszünk fel, de ha mégis erre kényszerül az ember, legalább tegye azt tudatosan" - olvasható az írás felvezetőjében.

A hivatal felsorolja, hogy mire érdemes figyelni hitelfelvételnél. Nagy különbség van például a 0 százalékos THM és a 0 százalékos kamat között. Elöbbi esetében semmilyen plusz költséget nem terhelhetnek ránk, hiszen a thm lényege pont az, hogy az már minden költséget tartalmaz. Előre tudjuk azt, hogy minden hónapban ugyanannyi törlesztő részletre számíthatunk.

QP | Quality Placement

Egy 150 ezer forintos műszaki cikknél, amit 10 részletben kell visszafizetnünk ez pontosan 15 ezer forint kiadást jelent majd minden hónapban, de csak akkor, ha betartjuk a megadott feltételeket. Ilyen előírás lehet például, hogy számlát kell nyitni az adott pénzintézetnél vagy csak átutalással teljesíthető a havi részlet. Ezekről érdemes mindig - és szigorúan a hitel felvétele előtt - tájékozódni.

Ellenben ha azt látjuk, hogy a kamat a 0 százalék, akkor ott biztosan számíthatunk egyéb, rejtett vagy "apróbetűs" (számlavezetési díj, csoportos beszedés díja, egyszeri kezelési költség, hitelfedezeti biztosítás, stb.) költségekre, ami akár 10-15 százalékos pluszköltséget is jelenthet a valóságban - írja az ÁSZ.

Hitelkártya

A karácsonyi vásárlásokra talán a legjobb megoldás a hitelkártya lehet, de az is csak akkor, ha azt tudatosan használjuk és időben, vagyis a következő havi fizetésünkből visszafizetjük a teljes összeget. Arra figyeljünk, hogy ezt ne használjuk készpénzfelvételre, mert annak igen magas díja van. A hitelkártyát nem erre találták ki, hanem arra, hogy a vásárlásaink során 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét.

A legtöbb hitelkártyával pénzt is kereshetünk. A leggyakoribb esetben vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. Miért éri meg akkor ez a bankoknak, tehetjük fel a kérdést. A bankoknak nem érdekük, hogy a teljes tartozást visszafizessük.

A pénzintézetek azzal elégedettek, ha az általuk előre meghatározott ún. minimum fizetendő összeget (általában a költéseink 5 százalékát) rendezzük a fizetési határidőig. Ám, ha csak ennyit fizetünk vissza az elköltött összegből, akkor nem ússzuk meg a kamatokat.

Még rosszabb a helyzet, ha a minimum fizetendő összeget sem teljesítjük, ilyenkor a kamatokon túl még büntető díjat (általában 3-4 ezer Ft-ot) és büntető kamatokat is fizethetünk.