Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ünnepek alatt 20 százalékkal több hulladék keletkezik, mint az év más időszakaiban, Ausztriában például 2019-ben több mint 165 kilogramm extra hulladék keletkezett csak a csomagolópapírokból, kartonokból, valamint a műanyag fóliákból.

Ahhoz, hogy ezek az anyagok visszakerüljenek a körforgásba, az üveget, a papírt és a műanyagot a megfelelő szelektív kukába kell helyezni - írja a Der Standard.

Fontos például, hogy a klasszikus -karácsonyi- csomagolópapírok nem csupán papírból állnak, mivel sokszor más anyagokkal is bevonják (például csillám vagy műanyag) ezért azoknak nincs helye a papírgyűjtőben - hívta fel a figyelmet az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállakozások Szövetsége.

A megrongálódott vagy törött karácsonyfadíszek is általában a rossz szemetesben végzik:  sokan az üveghulladékok közé dobják, ami az üveggyártás újra felhasználásakor problémát okozhat, ugyanis a gömbök összetétele eltér a hagyományos üvegekétől, ezért a csomagolópapírt és a díszeket is inkább a vegyes hulladékok közé érdemes dobni.

Ausztriában nagyon komolyan veszik a hulladékok megfelelő szétválasztását - írja a lap. A szövetség friss tanulmányából például kiderült, hogy tízből kilenc válaszadó fontosnak tartja az újra hasznosítást és a felesleges hulladékok felhalmozódását. Az idősebbek 91 százaléka kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonít a szelektálásnak, míg a 30 év alattiak 73 százaléka tartja ezt fontosnak.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a klímaváltozás ellen a magyarok 76 százaléka szelektív hulladékgyűjtéssel küzd és 64 százalékuk igyekszik elkerülni a felesleges vásárlást és a lakosság fele kerüli az egyszer használatos termékek megvásárlását is - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.