Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nébih laboratóriumaiban megvizsgálták mindegyik margarin zsírtartalmát, valamint a bennük található A és D vitaminok mennyiségét. Egyes termékeknél a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét, a tartósítószer és az erukasav-tartalmat, a nehézfémek közül pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne a szervezet számára.

Egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amit a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amit a termék valójában nem tartalmazott.

Akadtak hiányosságok a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság 7 esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint 2 esetben - a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt - élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a felügyelők. A bírságok és az eljárási költségek várható összege kb. 340 ezer forint. A Nébih a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat.

Íme, a toplistás termékek

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények itt olvashatók.