Korábban mi is írtunk arról, hogy a drágulás ellenére többen utaznak el az országon belül az ünnepek alatt, mint az elmúlt években, a szallas.hu portál számai szerint mintegy 30 százalékkal nőtt az erre az időszakra szóló foglalások száma a szálláshelyeken.

Az utolsó napok foglalásainak köszönhetően lett igazán jó a karácsonyi időszak a szállodák számára

– számolt be tapasztalatairól Rádóczy Andrea, aki az elmúlt időszakban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni régióvezetője volt. A jó időszak azt jelenti, hogy a Balaton környéki szállodák átlagosan 70 százalék körüli telítettségre számíthatnak.

Igazi ajándék a szállásadóknak a meghosszabbított iskolai szünet

Nagyon közkedvelt a belföldi turisták számára az az élmény, hogy az év utolsó napjait kedvenc szállodájukban töltsék. Rádóczy Andrea azt mondta, ez abból is látszik, hogy abban a neves balatonfüredi szállodában, melyet ő vezet, már november közepén 75 százalékos volt a foglalások aránya. Ám azt is tudni kell, hogy ma már magas igényeket támasztanak az érkező vendégek a szállodák elé. Nem elég a kényelmes, szoba, a kitűnő vacsora, a jó zene és tánc. Igaz i élménycsomagra várnak a zömében belföldi turisták, mindig valamilyen különleges szórakoztató élménnyel kell meglepni a szilveszteri időszak vendégeit.

Rádóczy Andrea úgy látja, a szálláshelyek lehetnek az egyik kedvezményezettjei annak a kormányzati döntésnek, amely alapján 2023 első hete még a téli szünet időszaka lesz az oktatási intézményekben, már most látszik, hogy január elseje utáni időpontokra is megélénkült a foglalások száma.

Mindennek magasabb az ára: nőttek az üzemeltetési és a szolgáltatási díjak is

Egy átlagos szoba foglalása mintegy 30-35 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban – számolt be saját tapasztalatairól Rádóczy Andrea. A balatonfüredi szállodaigazgató úgy látja, kiemelkedő mértékben emelkedtek élelmiszerárak, a foglalkoztatás költségei folyamatosan nőnek. Mint mondta, ők most könnyebb helyzetben vannak, mert néhány évvel ezelőtt írtak alá hosszú távú megállapodást az energiaszolgáltatókkal, így egyelőre a növekvő szolgáltatási díjakban nem kellett érvényesíteniük a más helyeken többszörösére emelkedő rezsiköltségeket.