Még aranyvasárnap előtt, december 16-án készítette a Pulzus Kutató azt a reprezentatív felmérést, amiben arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyit költenek a magyarok idén karácsonyi ajándékokra?

A napi.hu megbízásából készült felmérés szerint a lakosság 45 százaléka 10 és 50 ezer forint közötti összeget szán ajándékokra. Ez a viszonylag tág összeghatár tovább bontható: a magyarok 24 százaléka 10 és 25 ezer forint, míg 21 százaléka 25 és 50 ezer forint közötti összeget szándékozik költeni vagy már költött is.

Karácsonyi költések
Karácsonyi költések
Kép: Pulzus Kutató

A legkevesebbet költők, akik egyáltalán nem tudnak vagy nem akarnak ajándékot vásárolni 13 százaléknyian vannak, míg a legfeljebb 10 ezer forintot ajándékokra szánók 15 százaléknyian. Jóval kevesebben vannak azok, akik 75 és 100 ezer forintot (6 százalék) vagy 100 ezer forintnál is többet (7 százalék) tudnak, akarnak ajándékokra fordítani.

A szociológiai jellemzőket figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a leglelkesebb ajándékvásárlók a megyeszékhelyeken élők, a 60 évnél idősebbek és a nők.

A nők vásárolnak ajándékot?
A nők vásárolnak ajándékot?
Kép: Pulzus Kutató

Ha a kutatásban meghatározott összeghatárok vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy 10 és 25 ezer forint között költenek a fiatalok, a 18-39 évesek, míg 25 és 50 ezer forint között a 60 évnél idősebbek. Leginkább a megyeszékhelyeken élők gondolkodnak ebben az összegben, messze megelőzve a községekben, városokban élőket, de még a fővárosiakat is.

 

Kép: Pulzus Kutató

S hogy kik költenek 100 ezer forintnál is többet karácsonyi ajándékokra? A kutatás eredményei alapján inkább a felsőfokú végzettségűek, a 40-59 éves középkorúak és a Budapesten élők.