Meddig lesznek nyitva az üzletek?

Karácsonykor a kereskedelmi szövetség ajánlásának megfelelően az üzletek, plázák és bevásárlóközpontok szinte mindegyike legkésőbb 14 órakor bezár. 24-én a piacokra, a vásárcsarnokokba és az élelmiszer-üzletláncokba a szombati nyitva tartás szerint, általában 13 óráig térhetnek be. Míg a hipermarketek szinte egyöntetűen 14 óráig várják a vásárlókat.

Lesz-e olyan üzlet, amely karácsony napjaiban is nyitva tart?

25-én és 26-án lesz olyan bevásárlóközpont, amely teljesen zárva tart, másokban kinyitnak a mozik, szórakozóhelyek és éttermek. Szokásos kivételként ünnep alatt is nyitva lesz több vendéglátóhely, szórakozóhely, benzinkút, édesség- és virágbolt, illetve a kiemelt helyeken, például a budai várban az ajándéküzletek is kinyitnak.

MIkor áll le a tömegközlekedés?

A tömegközlekedés szombaton délután 4 óra körül áll le. Budapesten a metró és a földalatti utolsó szerelvényei fél 4-kor indulnak, a buszok, villamosok 4-ig, a fogaskerekű fél ötig jár. A HÉV az Örs vezér térről 15 óra 15 perckor, a Batthyány térről 16-kor, a Vágóhídtól 16 óra 5 perckor, a Boráros térről pedig 16.11-kor indítja utoljára járatait szenteste. Ezt követően Budapesten az egyébként éjszakai járatként közlekedő buszok viszik az utasokat.

A vonatokkal mi lesz?

A MÁV a vonatokat 24-én a szombati, vasárnap, 25-én az ünnepi, hétfőn, 26-án az egyébként vasárnapi menetrend szerint indítja, míg 27-én kedden a hét első munkanapja szerint járnak a vonatok, vagyis mint máskor hétfőn. Körülbelül 35 ezer utas váltott pénteken jegyet az InterCity vonatokra. Jelenleg az összes jegy elkelt. A vasárnapi és a hétfői vonatokra korlátozottan van még hely.

Át lehet-e jutni a határon?

A határőrség felkészült az ünnepi csúcsforgalomra. Azonban a torlódás elkerülése érdekében már most kerülőutakat javasol az autósoknak.

Parkolhatok-e ingyen?

A szokásoknak megfelelően, idén is ingyen lehet parkolni a két ünnep között a fővárosban. A parkolásért legközelebb csak január 2-án reggel kell pénzt dobni a budapesti parkoló automatákba. Kivétel a vár és a Margitsziget. (forrás: Magyar Rádió)