Járványveszély esetén felfüggeszthető a bölcsődék, óvodák, iskolák működése, de a tömegközlekedés is korlátozható vagy akár teljesen meg is tiltható. A Társaság a Szabadságjogokért összegyűjtötte, mi mindennel lehetne számolni, ha fertőző betegség söpörne végig az országon - idézi az összeállítást a hvg.hu.

A szervezet szerint a járványügyi intézkedések általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Ilyen például, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el, vagy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő.

Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek - hangsúlyozza a TASZ. A szervezet szerint a tájékoztatáshoz való jog sosem korlátozható és nem zárható ki teljesen a kapcsolattartás joga sem.

Az állam egy-egy személyre vonatkozóan is különféle intézkedéseket rendelhet el járványveszély esetén.

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy vannak azonban olyan járványügyi intézkedések is, amik nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki. A vonatkozó jogszabály szerint járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti, az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás, az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése, a kórházak látogatása de az egyes területek elhagyása, egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása, és még az ivóvíz fogyasztása is.