A portál birtokába került levél szerint a hétfői - április 19-i - óvodai és általános iskolai nyitás után több lehetőséget is kapnak az intézmények, hogy dönthessenek a hiányzásokról, valamint az oktatás, nevelés módjáról. A dokumentumban azt írja, hogy el kell kerülni a csoportok összevonását, az iskolákban nem lehet keverni a jelenléti és az online oktatást, az iskolák kapnak fertőtlenítőszert és érintésmentes hőmérőket, az igazgatókat pedig arra kéri, hogy a gyerekek hiányzásaival kapcsolatban a kellő rugalmassággal járjanak el.

A főbb megállapítások a következők:

  • Az óvodák esetében azt kéri Kásler Miklós, hogy a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte kevés gyerek tér vissza, a megszokott pedagógusok foglalkozzanak a gyerekekkel.
  • Alsó tagozatban - 1-4. évfolyam között - rendes munkarendben jelenléti oktatás legyen.
  • A felső tagozatban május 10-ig az általános iskolák 5-8. évfolyamai továbbra is tantermen kívüli digitális munkarendben tanulnak, de felügyeletet kérhet a szülő, amikor az étkeztetést is biztosítani kell.
  • Óvintézkedésként továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell. Ehhez kérhetnek eszközöket az intézmények.
  • A hiányzásokkal kapcsolatban kellő rugalmasságot kér, elfogadhatják az indokolt távolmaradást, veszélyeztetett tanuló esetén szülői kérelemre biztosítható a digitális oktatás.
  • Viszont jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, de nem tilos, hogy egy hiányzó online bekapcsolódjon a tanulásba. 
  • Ezzel együtt Kásler Miklós jelzi, hogy az igazolatlan hiányzásokra vonatkozó szabály változatlanul érvényes: 250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozó vizsgát kell tenni. 
  • Ha egy iskolában vagy óvodában fertőzés történik, akkor az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, amikor jöhet a digitális oktatáshoz való visszatérés.

A részletes szabályokat az eredeti cikkben olvashatja el.