Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelzáloghitelezési gyakorlatban eddig szinte minden pénzintézetnél egyértelműen és kiszámíthatóan meghatározták a katás vállalkozásokból származó bevételek elfogadásának feltételeit. Az új katatörvény azonban jelentős változásokat hozott, amire egyelőre a pénzintézetek óvatosabb hitelezési feltételekkel reagálnak – írja közleményében a Duna House.

A katatörvény változásának bejelentésére a pénzintézetek átmeneti szabályozásokat hoztak a katás vállalkozások jelzáloghitelezési gyakorlatában. Van bank, aki átmeneti jelleggel az új szabályok kialakítása miatt nem tud a katás jövedelemmel rendelkező vállalkozóknak lakáscélú hiteleket nyújtani, míg egyes pénzintézetek csökkentették a bevételekből származó elszámolható jövedelmek mértékét.

Csökkentett, például 15%-os diszkontált jövedelemmel számolva már jelentősen csökkennek a katás vállalkozók hitelképességi mutatói. A Duna House úgy számolt, legrosszabbul a 10 millió forintos éves bevétellel rendelkező vállalkozók járnak, akiknek eddig 6 millió forintos jövedelmet igazolt a NAV éves szinten, ez havi 500 ezer forintos összeggel számolva, a jövedelemarányos törlesztőrészlet-szabályozás szerint 60%-ig, vagyis 300 ezer forintig volt hitellel terhelhető. Ennek maximális kihasználása mellett így akár 36 millió forint hitelt is fel tudtak venni otthonteremtési céljaikhoz a kérelmezők. Azonban, ha 15%-kal kevesebb jövedelmet fogad el a bank, akkor csak 425 ezres havi jövedelemmel lehet számolni. Ezt már csak 50%-ig terhelhetjük törlesztőrészlettel, emiatt a maximálisan felvehető hitelösszeg 10,5 millió forinttal kevesebb lesz ugyanolyan felételű hitelkonstrukció esetén.

A katás bevételt eddig maximalizálók 6,5 millió forinttal kevesebb összeget igényelhenek, míg a keretösszeg felét elérők (6 millió forintos éves bevétel) 3 millió forinttal kevesebbet, mindössze 15 millió forint lakáshitelt tudnak felvenni a jelenlegi szabályozás alapján. Az egyes pénzintézetek által nyújtott feltételekben azonban jelentős különbségek lehetnek.