Kiss Csaba háziorvos a rendelése után nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy elmondja, éjszaka megy ügyelni, utána megint rendel a saját praxisában, majd helyettesít, hétvégén pedig vár rá egy 24 órás ügyelet. Ezek közül csak a saját rendelésénél nem katázik, a többi munkáját katás vállalkozóként végzi - derül ki a hírportál riportjából.

Nincs ezzel egyedül, sok alapellátó orvos a saját praxisa mellett katázik, ha háziorvosi ügyeletet visz, vagy ha idősotthonban vállal ellátást. Ha a törvényt nem módosítják szeptember 1-jéig, a fő probléma szerinte az ügyelet megszervezése lesz, ami már most is nehézkesen működik.

Ápolók és üzemorvosok

Ha egy olyan adózási formát kell választaniuk, aminek következtében ugyanazért a munkáért még kevesebbet kapnak az ügyeletért, akkor még kevésbé lesznek motiváltak az orvosok, hogy pluszban ügyeletet vállaljanak – mondja a háziorvos. Az alapellátó orvosoknak dolgozó asszisztensek is vállalnak katásként ápolói és gondozói munkákat a főállásuk mellett, így őket szintén érint a kata szigorítása.

A 24.hu-nak nyilatkozó üzemorvosok alvállalkozóként katáznak, és közvetítő cégeken keresztül jutnak el vállalatokhoz. És bár magánembereket látnak el (a dolgozókat), az üzemorvos a megrendelő cégnek számláz, amit szeptember 1-jétől már nem tehet meg katásként.

Pofon a magyar sport arcára

Timi gyógytornász, munkája 80 százaléka sportolók rehabilitációjából áll. A kezeléseket nagy arányban vagy az egyesületek, vagy a szövetségek térítik meg neki. Egyiknek sem az alkalmazottja, és nem is tud az lenni, hiszen a megbízások alkalmiak: amikor megsérül egy sportoló, néhány hétre vagy hónapra küldik hozzá kezelésre. Szeptember 1-jétől viszont már nem számlázhat az egyesületek és a szövetségek felé sem katás vállalkozóként.

Elindulsz egy irányba, teszed a dolgodat minden nap, felépítesz egy koncepciót, és azt hiszed, ha ezt a napi 8-10-12 óra munkát csinálod, akkor egyről a kettőre juthatsz. Kétségbeejtő, hogy egy pillanat alatt egy tollvonással áthúzzák a felépített munkádat - mondja a szakember.