Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvény módosításának alkotmányossági vizsgálatát kezdeményezzük a többi ellenzéki párttal együtt - jelentette be Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője. Jogszabály szerint ötven országgyűlési képviselő támogatása szükséges ahhoz, hogy egy jogszabály alaptörvény-ellenességének kimondását kezdeményezzék.

A szakmai (orvosi, ügyvédi és könyvelői) kamarák, a tüntetők, az emberek álláspontja és véleménye helyes volt: nem járja az, hogy év közben adótörvényt és az adókra vonatkozó lényeges szabályt így módosítsunk; a jogszabály tartalmi hibát is tartalmaz, amit az adózók érdekében ki kell javítani, ez álláspontunk szerint alaptörvény-ellenes - mondta Lukács, és hozzátette: a módosításhoz társadalmi konzultáció is kell.

Durva hiba

Az új törvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint - míg a módosítás szerint szeptembertől már csak azok katázhatnak, akik a lakosságnak értékesítenek és egyéni vállalkozók. (A Pénzügyminisztérium később azt közölte, hogy az egyesület félreértette a módosítást, szerintük a jogszabályok egyértelműek: "azoknak akiknek nem felel meg az új kata, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-jétől átalányadózó")

Társadalmi konzultáció kell a módosításhoz

Lukács László György társadalmi konzultációt sürgetett egy olyan törvénymódosítás kidolgozása érdekében, amely az állam számára is biztonságos módon garantálja, hogy megfeleljen eredeti céljának a jogszabály - írta az MTI.

A jobbikos politikus arról is beszélt, hogy Novák Katalin köztársasági elnök "valójában Orbán Viktor bábja", aki köztársasági elnökként nem tudja megjeleníteni a nemzet egységét, és aki "mindenfajta különösebb megfontolás nélkül" írta alá azt a jogszabályt, amely több százezer kisvállalkozót állít megoldhatatlan helyzet elé.

Lukács szerint ez a helyzet arra is ráirányítja a figyelmet, hogy be kellene vezetni a közvetlen köztársaságielnök-választást.

A politikus bízik abban, hogy az Ab-döntés után a Fidesz-KDNP-képviselők újra visszaülnek a parlamentbe, és kijavítják azokat a hibákat, amelyek most inkább hátráltatják a kisvállalkozásokat. A Jobbik mindig a legkisebb vállalkozások és a vállalkozás szabadságának pártján állt, a kata-törvény is ezt segítette. A mostani helyzetben, amikor gyenge a forint, infláció és gazdasági válság van, kiemelten fontos a kivállalkozások támogatása, ezért szükségesnek tartják, hogy fennmaradjon ez a kedvező adózási forma - mondta a frakcióvezető.