A jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az "adóév" kifejezés okozza. A régi kata törvény is említi az "adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás" fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi KATA törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)) – áll a szervezet közleményében.

Az új törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új kata tv. 15.§ (2)), már 2022. augusztus 1-én hatályba is lép, ez lerontja a régi törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022. szeptember 1-től választható, csak 2022. január 1-re visszamenőlegesen, vagy 2023. január 1-től.

A törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022-re vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022. január 1-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő "KISADÓZÓ" szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Az ügyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már szombaton éjjel eljuttatta az észrevételét a [email protected] címre, de válasz nem jött.

A gyorsan átnyomott törvénymódosítást Novák Katalin köztársasági elnök aláírta hétfőn.

Frissítés: cáfol a PM

A Magyar Könyvelők Országok Egyesülete félreértelmezi az adótörvényt és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót - közölte álláspontját a Pénzügyminisztérium kedd délben.

A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata-törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja-törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.

 

Az új kata kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. Akiknek nem felel meg az új feltétel, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó - írta a pénzügyi tárca.