Az adó- és járulékbevallásban a szociális hozzájárulási adó és járulékkötelezettséget havi bontásban kell feltüntetni. A bevallás benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes adattartalommal vagy egyszerűsített formában, az egyszerűsített bevallás az ONYA-ban április 1-jétől érhető el. A bevallás benyújtható továbbá az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű adatlapon – számolt be róla a hvg.hu.

Egyszerűsített bevallást olyan nem kiegészítő tevékenységet végző, átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban:

  • nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét,
  • a munkavégzésének jellege nem változott, és
  • az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján a negyedév utáni hónap első napjától az Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt! szövegre kattintva érhető el a bevallási tervezet, amelyben már szerepelnek a NAV rendelkezésére álló adatok is. Az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani a NAV-hoz az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

Tavaly nyár elején kivételes eljárás keretében fogadta el az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amit a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. A kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esett ki. Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kellett néznie, vagy új munkát keresnie.