Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben milliárdokat költ a kormány uniós támogatásból az oktatásra, egyre rosszabb az ágazat teljesítménye - írja a Népszava. A Világgazdasági Fórum 138 ország oktatási rendszerét összevető rangsorában tíz éve még 37. volt Magyarország míg 2016-ban már csak a 96. A legnagyobb visszaesés 2013 és 2016 között történt. A magyar felsőoktatás 2007-ben még a 65. volt a listán míg tavaly a 114.

Az alapoktatás, amely sokáig javította Magyarország versenyképességét a nemzetközi rangsorban, az átlag alá került. A korábbi uniós források felhasználásáról készült elemzés egyik legkínosabb megállapítása, hogy támogatásban részesülő, illetve nem részesülő iskolák teljesítménye között nincs különbség. (Az ország versenyképessége ugyanakkor javult.)

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő részben azzal magyarázza a kudarcot, hogy a 2010-es kormányváltáskor leállították a korábbi oktatáspolitikai célok alapján tervezett támogatásokat és csak 2013-ban indították újra a támogatásokat. Addigra központosították az oktatási rendszert, amelyet alulfinanszíroztak, így az uniós pénz egy része adminisztratív kiadásokra ment el fejlesztés helyett. Ráadásul a források elosztása politikai ellenőrzés alatt áll, a mi utat nyit a korrupció előtt.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)