Miközben milliárdokat költ a kormány uniós támogatásból az oktatásra, egyre rosszabb az ágazat teljesítménye - írja a Népszava. A Világgazdasági Fórum 138 ország oktatási rendszerét összevető rangsorában tíz éve még 37. volt Magyarország míg 2016-ban már csak a 96. A legnagyobb visszaesés 2013 és 2016 között történt. A magyar felsőoktatás 2007-ben még a 65. volt a listán míg tavaly a 114.

Az alapoktatás, amely sokáig javította Magyarország versenyképességét a nemzetközi rangsorban, az átlag alá került. A korábbi uniós források felhasználásáról készült elemzés egyik legkínosabb megállapítása, hogy támogatásban részesülő, illetve nem részesülő iskolák teljesítménye között nincs különbség. (Az ország versenyképessége ugyanakkor javult.)

QP | Quality Placement

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő részben azzal magyarázza a kudarcot, hogy a 2010-es kormányváltáskor leállították a korábbi oktatáspolitikai célok alapján tervezett támogatásokat és csak 2013-ban indították újra a támogatásokat. Addigra központosították az oktatási rendszert, amelyet alulfinanszíroztak, így az uniós pénz egy része adminisztratív kiadásokra ment el fejlesztés helyett. Ráadásul a források elosztása politikai ellenőrzés alatt áll, a mi utat nyit a korrupció előtt.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)