A foglalkoztatáspolitikában tervezett strukturális átalakításokat tartalmazó Magyar Munka Tervet (MMT) csütörtökön tette közzé a kormány, a dokumentumban szerepel, hogy jövőre új Munka törvénykönyve lép életbe. Borsik János szerint "álságos" a tervezet azon kijelentése, hogy az országos érdekegyeztetés rendszerét azért kell átalakítani, mert az nem működött megfelelően. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tavaly december másodika - ekkor állapodtak meg az idei bérekről - óta nem működik.

Az elnök nem ért egyet azzal, hogy az új Munka törvénykönyvének tervezete a kollektív szerződés hiányában az üzemi tanácsok által kötött megállapodások irányába mozdítja el a rendszert. A változtatások a szakszervezetek működési feltételeit, és helyzetét is rontják.

Az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: Csehországban például másfél évig egyeztetett a kormány a szociális partnerekkel az új Munka törvénykönyvéről, ezzel szemben a magyar kormány épp azokkal nem tárgyal, akiket a leginkább érintenek a változások. Ezért mielőbb össze kell hívni az OÉT-et - mondta Borsik.

Borsik szerint a MMT nem tartalmaz előzetes hatásvizsgálatokat, mint ahogyan azt sem mérték fel, hogy milyen hatásai lesznek az egyes intézkedéseknek. Az április 9-i szakszervezeti tüntetés óta megrendezett akciók jelzik a munkavállalók elégedetlenségét, amelyet tovább növelhet, sőt Borsik szerint "haragba fordíthatnak át" az új Munka törvénykönyvében foglalt változtatások. A módosítások az eddiginél is nagyobb ellenállást és visszatetszést válthatnak ki.