Katonai repülőgépet vásárolt Magyarország Brazíliától, amelyek 2023-ban fognak megérkezni - írja a euronews.

Az Orbán-kormány, ha megnyeri az április 3-ai választást, a jövőben szélesíteni akarja a hadiipari együttműködést - derül ki  Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Jair Bolsonaro, Brazília elnöke sajtótájékoztatóján.

A magyar kormányfő elárulta, hogy több megállapodást is aláírtak Jair Bolsonaróval, akiről azt mondta, hogy mindketten a "józanok koalíciójába" tartoznak. Ezzel arra utalt, hogy úgymond azonos megközelítést alkalmaznak a migráció kérdésében, és szerintük a nagy nemzetközi szervezetek arra törekednek, hogy olyan dokumentumokat fogadjanak el, amelyek ezt pozitívként tüntetik fel.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy elkötelezett Magyarország a szabadkereskedelem mellett, a magyar export hatalmas, a GDP 80 százalékát éri el. Ezért magyar befektetések várhatóak Brazíliában. A Richter Gyógyszergyár már jelen van a távoli országban.

Ma 504 brazil egyetemista tanul ösztöndíjjal Magyarországon, közülük 250 brazil diák a magyar állam által adott ösztöndíjjal él. Jair Bolsonaro arról beszélt, hogy Magyarország "kis nagy testvére" Brazíliának az értékek képviseletében: Isten, haza, család, szabadság - ezek a közös értékek.