A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjében 90 kávéfőzőt - manuális, automata és beépített darálóval rendelkezőket - is vizsgáltak. Laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt tesztelték például az eszpresszó minőségét, a gépek gyorsaságát és funkcióit, valamint a használati utasításokat is ellenőrizték.

A lefőzött kávé minőségét egy 10 főből álló, képzett kóstoló csoport vizsgálta egy vakteszt keretein belül. Értékelték a krémszín intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, íz-egyensúlyt és a kávé állagát is.

Mit mutat a teszteredmény?

A tesztelt termékek átlagára 15 600 és 814 ezer forint között mozog. Ezek közül a legdrágább Sage Oracle Touch összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, a legolcsóbb Bosch TAS1402 Tassimo Vivy 2 esetében ez az érték 68 százalék. A két termék például közel azonos minőségű eszpresszót készített - írja az egyesület.

A teljes mezőnyből 57 termék kapott legalább 4 pontot a maximálisan lehetséges 5-ből az elkészült eszpresszó minőségére. Az összesítésben legjobb 80 százalék felett végzett kávéfőzők között megtalálhatjuk a Sage, Jura, DeLonghi, Krups, Melitta, Siemens, Philips és Miele márka egyes termékeit is.