Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szándéknyilatkozatot írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és kazah társa a közös magyar-kazah pénzügyi alap létrehozásáról szerdán - mondta a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek Asztanából telefonon adott interjúban. Varga Mihály elmondása szerint a Jerbolat Doszajev gazdasági és költségvetési tervezésért felelős miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalásukon megegyeztek arról, hogy a két ország nagyságrendileg 10-15 millió dolláros összeggel járulhat hozzá az alap létrehozásához, amellyel elsősorban azokat a magyar és kazah kis- és középvállalatokat fogják támogatni, amelyek forrás hiányában nem tudnak belépni, közvetlen elérni a másik ország piacára. Egyetértés van abban, hogy azoknak a tőkehiányos vállalkozásoknak kell adni, akik egyébként egymás piacain versenyképes árukkal tudnának megjelenni - mondta, hozzátéve, hogy az asztanai magyar kereskedőház szerdai átadásával megvan az intézményi keret a külkereskedelmi együttműködés elősegítésére. A korábbi 50-100 millió dolláros összeghez képest kisebb összeggel indul meg az alap, és "ez nem egy olyan nagyságrend, hogy a költségvetéseinket keresztbevágja, ugyanakkor elegendő ahhoz, hogy az alap támogatni tudjon kazah és magyar vállalkozói megjelenést" - fogalmazott.

A megbeszélésen kezdeményezte egy közvetlen, Budapestet és valamelyik kazah várost összekötő légi járat újraindítását is. Akár Budapest-Asztana, akár Budapest-Almati, Budapest-Atirau járat elindításáról kezdtünk el gondolkozni - tette hozzá. A magyar miniszter Jerbolat Doszajevvel, aki a magyar-kazah gazdasági vegyesbizottság társelnöke megállapodott arról is, hogy az ősz folyamán újabb ülést tart a bizottság.

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a látogatás során eddig nem volt szó arról, hogy a kazah állam magyar állampapírokat venne, de nem zárta ki, hogy a miniszterelnökkel való megbeszélésen ez szóba kerülhet. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a magyar finanszírozási helyzet oly mértékben javult, hogy ennek felvetése már nem annyira aktuális. "Én ezt nem tartanám most szükségesnek" - tette hozzá.

Varga Mihály csütörtökön, a kétnapos látogatás második napján udvariassági látogatást tesz Szerik Ahmetov miniszterelnökkel, illetve részt vesz a "közép-ázsiai Davosnak" nevezett asztanai gazdasági fórumon, amelynek megnyitóját Nurszultan Nazarbajev kazah elnök tartja.