Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég jelentette be, hogy 25-én, egy kormánykonferencián értékeli eddigi munkáját a kabinet, ami lényegében egy kibővített kormányülés lesz.

A miniszterelnök Cséfalvay Zoltán OECD nagykövetet, Patyi Andrást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát kérte föl az első részben azért, mert a kormány munkájának értékelése szempontjából az OECD jelentésének kiemelt jelentősége van, de megtárgyalják a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Jó állam 2015-ös jelentését is. A miniszterelnök meghívta Kovács Árpádot a Költségvetési Tanács elnökét, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Pálinkás Józsefet az akadémia korábbi elnökét, a Kutatási-fejlesztési Innovációs Hivatal mai elnökét, Parragh Lászlót, az Ipari Kereskedelmi Kamara elnökét, Vukovich Gabriellát is fölkérte előadásra és Matolcsy György is részt vesz előadóként ezen a tanácskozáson a kormány meghívására.

Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe delegált magyar nagykövet az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ő maga csupán a szervezet legutóbbi jelentését ismerteti, a következtetéseket ebből, illetve a Jó állam munkacsoport elemzéséből várhatóan a kormány vonja le.

Az OECD tanulmánya az részletesebben vesz szakpolitikákat, de mind a két anyag én úgy gondolom, hogy kitűnő alap arra, hogy végiggondoljuk azt, hogy milyen feladatok állnak előttünk a következő 2-3 esztendőben, mit lehet tenni azért, hogy még erősebb gazdasági növekedés legyen, erősödjön a termelékenység és így tovább, tehát én úgy gondolom, hogy a stabil elemzési bázis az egy nagyon fontos kiindulópont a szakpolitikák felé.

A kormány átalakítását érintő személyi döntéseket az értékelés alapján a miniszterelnök várhatóan szeptember 15-ig hozza meg. A Figyelő értesülései szerint Orbán Viktor minden tárcánál cserélne államtitkárokat, de ebben nem minden miniszterében talál partnerre. A Nemzetgazdasági Minisztériumból távozó - eddig adó- és pénzügyeket felügyelő - Orbán Gábor távozása a cikk alapján nem tetszik a kormányfőnek, mivel ő nem engedte volna el névrokonát, hisz Orbán Gábor képes volt valamennyire fenntartani a harmonikus viszonyt a nemzetgazdasági tárca és a Magyar Nemzeti Bank között.