Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden lesz hivatalos tájékoztatás a konvergenciaprogramról - jelentett be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az államadósság-kezelőben tett látogatása során. A miniszter szerint komoly esélyünk van az uniós túlzott-deficit eljárás alóli kikerülésre, az Ecofin (a pénzügyminiszterek tanácsa) is visszaigazolta, hogy Magyarország esélyes a kikerülésre. Azért látogattam ma el az ÁKK-ba, hogy a kilátásokról munkamegbeszélést folytassunk - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Két gazdaságpolitikai célt tűzött ki a kormány, a foglalkoztatás bővülését, de a másik cél, ami miatt most itt vagyok, az államadósság csökkentése - mondta Varga. Az ország az elmúlt években sérülékenyebbé vált, például a devizaadósság kitettsége miatt. Cél volt ennek csökkentése, ez az elmúlt 3 évben sikerült is, hiszen az adósság mértéke 2012 végére 83 százalékról 79 százalékra visszajött.

Csökken a sérülékenység

Az állam is feszesebben gazdálkodik, így kisebb mértékben adósodik el az ország. A sérülékenységet jelző pénzügyi mutatók (CDS, hozamok, kamatszint) mind csökkentek. Ennek fontos piaci eleme volt a februári devizakötvény kibocsátás, amit a tervezetthez képest hatszorosan lett túljegyezve. Ez azt mutatja, hogy bizalom van a piacon Magyarország iránt.
Még fontosabb, hogy belföldön is nő a bizalom. Már idén meghaladta a háztartások kezében lévő friss kötvény állomány a 200 milliárd forintot, aminek az állománya tavaly év végén az 1200 milliárdot közelítette.

Idekapcsolódik az offshore szabályozás is, hiszen Magyarország más országokkal egyetemben kezdeményezi ezen adatok átadását. Szeretnénk tudni, hogy Magyarországon milyen pénzmozgások történtek ezzel kapcsolatban az utóbbi időben. A kormány támogatja ezen adóelkerülésre vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalát - mondta Varga.

Jön az új babakötvény?

Az ÁKK célja, hogy itthon meg tudjuk finanszíroztatni az államadósságot, de ehhez az kell, hogy a kormány is szigorú gazdálkodást folytasson - tette hozzá az ÁKK szemszögét Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója. A szervezet célja most, hogy minél hosszabbá tegyék a lakossági állampapírok lejáratát. Minél hosszabb lejárat a cél, elég fontos ügy lenne a babakötvény, amiről a minisztérium felgyorsítja a munkát - mondta el Varga Mihály. Remélhetőleg még ebben az évben elindítható lesz a program. Egy ilyen babakötvény sorozat indításával elérhetőek ezek a célok, ennek van realitása, a minisztériumi munkák folytatódnak is ezzel kapcsolatban.

Az NGM is úgy látja, hogy sikerült áttörést elérni azon a téren, hogy a magyar lakosság számára vonzóbbá váltak a magyar állampapírok - mondta el újságírói kérdésre Varga Mihály. Természetesen nem szabad kizárni, hogy még lesz devizakibocsátás az idén, hiszen a devizakitettség miatt ennek elérhetőnek kell lennie. Ez a piaci döntéseken fog múlni.

Nincsenek hivatalos tárgyalások az IMF-fel - erősítette meg Varga, bár mint Orbán Viktor is mondta, "ez a szál elvékonyodott" - Varga ehhez most hozzátette, hogy azért nem szakadt el. Különösebb korrekciót most nem tervez a kormány az adósságpályán. Az alaptörvény is rendelkezik az irányról, bár van egy recessziós klauzula, de az irány adott.