A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Emellett az ország valamennyi megyéjében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Pátkai Zsolt szerint a hőmérséklet pénteken országszerte 33-38 Celsius-fokig emelkedhet, de a sok napsütés mellett már az Alföld térségében is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az elkövetkező napokban is többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, de egyszerre nagy területet érintő csapadék nem várható, s ezzel együtt a hőség is megmarad. Hétfőig 35 fok feletti maximumok várhatók.

A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek - tette hozzá Pátkai Zsolt.