Ha egy nő 40 év munka után nyugdíjba menne, szigorúbb szabályok vonatkoznak a nyugdíjra jogosultsági idejének kiszámítására. Jogosultsági időként kizárólag a munkaviszonyban, vállalkozóként, vagy más kereső tevékenységgel járó jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni - írja szemléjében a hvg.hu.

A szigorúbb rendelkezésen belül viszont kedvezmény, hogy jogosultsági időnek minősül az a szolgálati idő is, amelyet az anya terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett.

Ugyancsak a gyerekekkel összefüggő kedvezmény, hogy az előírt 32 év keresőtevékenységgel töltött jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. A hozzátartozói nyugellátások tekintetében is több kedvezmény jár a gyerekek után - figyelmeztetnek az Adózónán.

A nyugellátásra való jogosultság tekintetében ketté kell választani a saját jogú, illetve a hozzátartozói nyugellátások során érvényesíthető kedvezményeket.

A saját jogú nyugdíjra - öregségi nyugdíjra - való jogosultság tekintetében mindenekelőtt a 2011. január 1-jétől bevezetett nők kedvezményes nyugdíját, a köztudatban "nők40" nyugdíjaként ismert nyugdíjba vonulási lehetőséget kell megemlíteni. A kedvezményes öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult lehet az a nő, aki legalább 40 évi jogosultsági idővel, és ezen 40 éven belül legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezik.

CímlaoFotó: Shutterstock