Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novák Katalin a BabaMama Expón a fontos jövő évi változások között elsőként említette, hogy tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye: január 1-jétől 30 ezer forint havi adókedvezményt kapnak a kétgyermekesek. A másik fontos változás, hogy megújul, sokkal rugalmasabb lesz a bölcsődei ellátórendszer - közölte az államtitkár, aki szerint a kormány célja, hogy egyetlen családnál se legyen a munkavállalás akadálya, hogy nem tudják elhelyezni három év alatti gyermekeiket.

A hagyományos bölcsődék mellett mini bölcsődék is létrejönnek, a családi napközik családi bölcsődékké alakulnak és munkahelyi bölcsődék létrehozását is támogatják. Tovább növelik a bölcsődei helyek számát és a dolgozók bérhelyzetét is javítják - mondta Novák Katalin. Fontos előírásnak nevezte, hogy kiterjesztik a bölcsődei ellátás megszervezésének kötelezettségét minden olyan településre, ahol legalább 40 három év alatti gyermek lakik vagy öt olyan gyermek, akiknek szülei igénylik a bölcsődei elhelyezést.

A családok azt fogják érezni a jövő évtől, hogy egyre több lesz a bölcsőde típusú lehetőség és egyre kevesebb akadálya lesz a gyermekvállalásnak.

Az országban egyre népszerűbb a családalapítás, hiszen az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, a termékenységi mutató pedig öt év alatt - 2010 és 2015 között - 15 százalékkal emelkedett - mondta Novák.

Akik a gyermekvállalás mellett döntenek, vagy gyermeket nevelnek, több támogatási forma közül is választhatnak, ezek között említette a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezményt, a kedvezményes hitel lehetőséget, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszerét, valamint hogy 5 százalékra csökkentették az új értékesítésű ingatlanok áfáját és áfa-visszatérítési lehetőséggel is élhetnek az érdeklődök. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) adatairól szólva azt emelte ki, hogy az elmúlt háromnegyed évben több mint 30 ezer családnak ítélték meg ezt a kedvezményt, a támogatás mértéke pedig meghaladta a 67 milliárd forintot.

A családi pótlék esetleges emeléséről szóló kérdésre válaszolva Novák Katalin azt mondta, hogy "családi pótlék típusú juttatásnak" tartja az ingyenes tankönyvellátást és gyermekétkeztetést. Ezeket az alanyi jogon járó természetbeni ellátásokat bővítették az elmúlt években és tervezik bővíteni a jövőben is, nem az alanyi jogon járó pénzbeni juttatásokat. A családi pótlék mintegy 320 milliárd forintos előirányzat évente, amit természetesen a jövő évi költségvetésben is ugyanúgy előirányoztak.