A márciussal zárult fél évben pozitív jövedelmezőségi fordulat következett be a befektetési szektorban, megállt a szektorszintű tőkearányos adózott eredmény (ROE) trendszerű csökkenése, sőt a vállalkozások többsége növelni tudta profitabilitását. Az idei év első három hónapjának adatai alapján a szektorszintű ROE 16,7 százalék volt, míg tavalyi év végén 16,3 százalékon állt ez a mutató.

A befektetési vállalkozások összesített adózott eredménye 1,028 milliárd forint volt 2013. első negyedévében. A befektetési szolgáltatási tevékenység összesített eredménye 4,128 milliárd forintot ért el, míg 2012. első negyedévében 4,069 milliárd forint volt. Az elemzés szerint az előző negyedévhez képest csökkent a veszteséges befektetési vállalkozások száma és a szereplők kétharmadának kissé javult a jövedelmezősége. A befektetési szolgáltatási eredmény javulásának hátterében elsősorban a saját számlás kereskedés állt, amiből leginkább a nagyobb vállalkozások tudtak érdemi profitot elérni.

A vállalkozások tőkehelyzete a felügyelet szerint továbbra is megfelelő. A szektor tőkemegfelelési mutatója 2013 első negyedévének végén 22,8 százalékon állt, az egy évvel korábbi értékhez képest 2,6 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 1,6 százalékponttal mérséklődött. A tavalyi év végéhez viszonyított mérséklődés hátterében szinte kizárólag az osztalék-fizetéssel összefüggő szavatolótőke-csökkenés áll.

A befektetési szolgáltatók havi összforgalma több hónapja közel változatlan, és hozzávetőleg a válság előtti, illetve a 2009-ben tapasztalt szintnek felel meg. A bizományosi forgalom fél éve fokozatosan bővül, és az ügyfélmegbízások száma is két negyedéve növekvő. Mindez kedvez a bizományosi tevékenységgel összefüggő jutalék és díjbevételeknek.

A befektetési alapokba 2012 közepe óta folyamatos a nettó tőkebeáramlás, az idei év első negyedévében pedig rekordnagyságú, 366 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ez 184 százalékkal magasabb a 2012. negyedik negyedévi értéknél. Az első negyedévi tőkebeáramlásból 293 milliárd forint a háztartásokhoz kapcsolódik, a PSZÁF szerint a befektetési jegyek növekvő népszerűsége valószínűleg a csökkenő banki kamatokkal magyarázható.

A befektetések 80 százaléka kamatjellegű eszközökbe - likviditási, pénzpiaci, rövid, illetve hosszú kötvényalapokba - került. Az elemzés szerint a továbbiakban a korábbi hozamok elérése e termékeknél nem valószínű, mert az elmúlt 12 hónapban tapasztalt 300-400 bázispontos magyar állampapír-piaci hozamcsökkenéshez nagyságrendileg hasonló további hozamesésnek korlátját képezi a jelenlegi 4-5 százalékos hozamkörnyezet.

Az elemzés kiemeli, hogy a lakosság mindezek mellett a közvetlen állampapír vásárlásait is növelte, részesedése a forintban kibocsátott állampapírok állományában 6 százalékra nőtt.