Ahogy minden évben, úgy a munkaügyi hatóság idén is ellenőrizte a cégeket. A januártól júniusig tartó időszakban összesen 11 042 munkáltató került a látókörükbe, melyek 68 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot. Amennyiben az érintett munkavállalókat nézzük, úgy az 57 935 fő 65 százalékánál voltak gondok.

Az idei első félévben is számtalan szabálytalanságot találtak az ellenőrök, ezek megoszlása itt látható:


Mint látható a feketefoglalkoztatás még mindig viszonylag általános jelenség, a cégek sokszor "elfelejtik" bejelenteni a dolgozóikat, majd, amikor ez kiderül, különböző kifogásokhoz fordulnak. Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglalója szerint ilyen az "adminisztrációs hiba", a "könyvelő mulasztása", a "próbamunka", és az "első munkanap"is.

Jellemző az is, hogy akik viszonylag nehezebben megközelíthető helyen dolgoztatnak, legyen szó például építőipari, vagy vagyonvédelmi cégekről bíznak az ellenőrzések elmaradásában, így pedig tudatosan nem jelentik be a munkavállalóikat. A hatóság megjegyzi azt is, hogy az utóbbi években már nemigen jellemző a harmadik országbeliek szabálytalan foglalkoztatása.

A rossz hír, hogy szinte az összes ellenőrzött ágazatban nőtt a feketén foglalkoztatottak aránya, az egyetlen kivételt a kereskedelem jelentette. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy ez a szektor az építőipar, a vagyonvédelem és a vendéglátás mellett ne legyen a leginkább érintett iparág.