Az ipari tanuló évek alatt a tanulók után befizetett nyugdíjjárulékot valóban nem veszik figyelembe a nők 40 év szolgálati viszonya esetén járó nyugdíjra jogosultság megállapításánál - derült ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő kérdésre adott a válaszából.

A szakképző iskolai tanulmányokat folytató szakmunkás tanuló - korábban ipari tanuló - esetében a hatályos szabályozás szerint tanulószerződés alapján - a számára kifizetett ösztöndíj után - történik járulékfizetés. Az ösztöndíj a hatályos szabályozás szerint a minimálbér 20 százalékánál kevesebb nem lehet, vagyis jelenleg a járulékfizetés alapja 15 600 forint. A megfizetett alacsony összegű járulék fejében a tanuló szolgálati időt szerez, melynek a nyugdíjbiztosításban kettős szerepe van - írja a miniszteri magyarázat.

Egyfelől a nyugdíjkorhatár betöltésekor, illetve a nyugdíjkorhatárhoz kötött kedvezmények (például korkedvezmény, előrehozott öregségi nyugdíj) igénybevételekor a jogosultsághoz szükséges időtartamot jelenti, s ebből a szempontból a tanulóidő szolgálati időnek minősül.

A szolgálati idő másik jelentősége a nyugdíj összegének kiszámításakor nyilvánul meg. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetnek annál nagyobb mértéke jár nyugdíjként, minél hosszabb szolgálati időt igazolt az igénylő. A tanulóidőt ebből a szempontból is szolgálat időként kell figyelembe venni.

Csakhogy a "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz, s ott is csak a jogosultsági idő számításához nem vehető figyelembe a tanulóidő, a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, s így abba a tanulóidő beszámít - írta Réthelyi.