Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A hétfőn bejelentett csomag elsősorban belpolitikai okok miatt született meg: a Fidesz e bejelentéssel próbál meg visszatérni a 2010-es üzenetéhez, amely szerint a válságból nem megszorításokkal, hanem növekedéssel lehet kilábalni − mondta a Napi Gazdaságnak Gimes Gergely, a Political Capital gazdaságpolitikai elemzője. A kormány egyik fő ígérete hivatalba lépésekor a munkahelyteremtés volt, amely 2014-ben az egyik fő, ellenzéki pártok által is számon kért kampánytéma lehet − hangsúlyozta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. A bejelentés a kormányzati szakpolitikai "impotenciára" példa Antal Attila politikai szakértő szerint, mivel az lényegében úgy irányoz elő egy 300 milliárd forintos programot, hogy annak minden finanszírozási pillére bizonytalan, esetleg jogellenes.

Az elemzők szerint a bejelentés időzítésében szerepet játszhatott a kabinet népszerűségének csökkenése, Gimes szerint vélhetően ki akarták várni a kohéziós alapok felfüggesztésének visszavonását a költségvetési szempontból kockázatos lépések bejelentésével. A program elnevezése találó, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy a munkahelyeket meg kell védeni − csak éppen magától az államtól, hiszen az elmúlt időszakban kizárólag az állam tudott új munkahelyeket teremteni − fogalmazott Antal, aki szerint a kormány még mindig a saját maga által felállított csapdában vergődik, az egykulcsos szja ugyanis nem váltotta be a reményeket és óriási lyukat ütött a büdzsén.

A bejelentésben foglaltakat hetekkel ezelőtt "megrendelte" a Fidesz-frakció a kormánytól, így csupán annyi történt, hogy a miniszterelnök rábólintott azokra − mondta Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Véleménye szerint áttörésre nem lehet számítani, hiszen valódi segítséget csak ott jelenthetnek az intézkedések, ahol amúgy is új munkaerő felvétele mellett döntöttek. A munkahelyteremtésben gyors változás nem várható, a népszerűség-vesztési tendencia megállításához pedig valószínűleg nem elég a mostani lépés − tette hozzá Gimes. Szomszéd szerint szempont lehet, hogy a célzott fiatalok és leszakadók körében a Jobbik erős, így megnyerésük pozitív hatással lehet a kormánypártok támogatottságára.

A kabinet az egykulcsos adó kapcsán az ellenzék szociális érzéketlenségről szóló kritikáit is ellensúlyozhatja a mostani lépéssel − véli Szomszéd, aki szerint a közelgő IMF-tárgyalások kapcsán pedig egy olyan tervet tett le az asztalra a korai költségvetési javaslattal együtt, amely az EU által is szorgalmazott célokat szolgálja. Az akcióterv ugyanakkor Antal szerint egyelőre sokkal inkább tekinthető "mézesmadzagnak", amely ellenpontozza a kormány eddigi elhibázott politikáját, elterelve a figyelmet a munkáltatói pozíciókat rontó munkajogi szabályokról.

leszák tamás