A Miniszterelnökséget vezető miniszter brüsszeli útja miatt rendhagyó módon kedden tartotta a heti Kormányinfót. Elmondta: a brüsszeli találkozón a napirenden lévő kényes ügyeket vitatják meg. Ehhez tartozik, hogy idén a vállalkozói uniós tenderek elbírálására új pályázatértékelői rendszer kialakítására került sor. Korábban ezt a munkafolyamatot kiszervezés keretében pályázatírócégek végezték el, ám a nyári szabályváltozás óta csak állami tisztviselő végezheti az értékelést - jelenleg már több, mint 2300 állami pályázatértékelő tevékenykedik.

A miniszter szerint a vita egyik fő eleme, hogy az értékelőket ki és hogyan választja meg, s kijelölt emberek mennyire kötődnek az egyes minisztériumokhoz. Lázár szerint a kormánynak is célja, hogy az EU elvárásaihoz igazítva átláthatóbbá tegye a rendszert.

Nem lesz pénzcsapelzárás, de ...

A 2014-2020-as ciklusban rendelkezésre álló teljes uniós forráskeret 8900 milliárd forint, a tét tehát nagy! - figyelmeztetett. Az új etap keretében 1100 milliárd forintot fizetett már ki a kormány, de már 6420 milliárd forintra írt ki felhívást, miközben 3342 milliárd forintot tesz ki a megítélt pályázatok keretösszege - tehát ennyi forrásra írták már ki a nyertest. Lázár szerint 2017 december 31-ig már több, mint 5000 milliárdnyi kifizetést kívánnak abszolválni, míg 2018-19-re végleg befejeznék a kifizetéseket.

Az Európai Bizottság másik komolyabb kifogása, hogy Magyarország túl gyorsan akarja a forrásokat lehívni, amelyet Brüsszel kockázatosnak, míg a magyar kormány szükségesnek tart. Lázár azt is elmondta, hogy a kormány közbeszerzési kerekasztalt hívott életre, továbbá a kabinet a héten javaslatot tesz a közbeszerzési törvény szigorítására.

A vita kapcsán pozitív előjelként értékelte, hogy a három éve húzódó, igen kellemetlen "aszfalt ügyben" a korábban zárolt uniós támogatások is felszabadul és az eredetileg várt 120-150 helyett egy 40-50 milliárdos bírsággal megúszhatja Magyarország a korrupciógyanú miatt kipattant ügyet.

Érzik, hogy ez kevés lesz

A miniszter kijelentette, hogy fennáll a valószínűsége, hogy az EU-s támogatásokhoz 2020-tól nem férünk hozzá, de legalábbis Ilyen arányú vissza nem térítendő támogatások nem fognak rendelkezésre állni. Nem lesz teljes csapelzárás, de a rendszer teljesen átalakul. A támogatást elosztó intézmények nemzeti hatáskörből közösségi hatáskörbe kerülnek.

Előbb-utóbb a magyar gazdaságnak a saját lábára kell állnia és egy önálló "lélegeztetőgép" nélküli világnak kell eljönnie. Ehhez azonban az átlagosan 2-3 százalékos gazdasági növekedés nem lesz elegendő. A kormánynak nem csak hatékonyan kell elkölteni a most rendelkezésre álló EU-pénzeket, de 2018 után erősen rá kell kapcsolnia.