A kerekegyházi külterületi, homokos hektárokra álmodta meg B. Ede, a Hírös-Vitál Zrt. vezetője Magyarország legnagyobb élelmiszer-feldolgozóját, ahol a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt hűtőházakban tárolták volna, hogy aztán lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, ivóleveket készítsenek belőlük a hazai, illetve külföldi piacokra - írja a teljes kudarccal végződött fejlesztést áttekintő cikkében a 24.hu.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy B. Ede mire is alapozta az üzleti tervét, de aki dolgozott, illetve találkozott vele, mind azt állította: tényleg hitt a projektben. Elképzelésének azonban legfeljebb harminc éve, a rendszerváltáskor lehetett volna alapja, amikor a hazai mezőgazdaság a keleti piacok összeomlása miatt még túltermelésben működött.

De nemcsak B. Ede mert nagyot álmodni, hanem a Piarista Rend Magyar Tartományához köthető PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is, amely üzletrészt vásárolt a Hírös Vitál Zrt.-ben. A PBG Zrt.-ben kisebbségi tulajdonos a Piarista Nonprofit Kft., amelynek a rend magyar tartománya a tulajdonosa. Eszter Elemér, a tőkealap-kezelő igazgatósági elnöke a 24.hu megkeresésére azt írta, a befektető a tőkét az új szénsavas és szénsavmentes ásványvizet gyártó és értékesítő egység megvalósításához biztosította.

A befektetett összeg nagyságát sem a piarista rend, sem a tőkealap-kezelő nem árulta el. Ugyanakkor a tulajdoni lapokról tudható, hogy a piarista rend több hírősös ingatlanra jegyeztetett be összesen 5,5 milliárd forint értékben jelzálogjogot. Azonban két területen az Eximbank megelőzi a sorban a rendet: egymilliárd forintnyi jelzálogjoggal, elidegenítési és terhelési tilalommal.

Külgazdasági és Külügyminisztérium 2017-ben 7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Hírös-Vitál Zrt.-nek. A hírportál forrásai ellentmondásosan beszéltek arról, mi is lehetett az oka annak, hogy a Hírös ekkora állami támogatáshoz juthatott. Ezek egyike a piaristák üzleti érdekeltsége. A másik fontos tényező az, hogy B. Ede több mint egy évtizede ismert tisztítószer-beszállító az intézményi szférában. A harmadik és legfontosabb elem, hogy mert nagyot álmodni, és grandiózus elképzelései összecsengtek egyes politikusok sikerálmaival, amelyekben megjelennek azok a kulcsszavak, hogy mezőgazdaság, foglalkoztatás, magyar termék, a termelők segítése, orosz piac.