A kormány felülvizsgálta az érvényes képesítési kötelezettségeket a kiskereskedelemben dolgozók körében, és jó néhány feladatnál lazított a feltételeken - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Így szeptembertől rugalmasabb lehet a munkaszervezés az üzletekben. A szabályozott szakmák körének felülvizsgálata a gazdaság egészét érinti, így a kiskereskedelemben is változásokat hoz - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A szabályozott szakmák deregulációja nem jelenti azt, hogy a kereskedőknek a jövőben ne kellene megfelelniük az egyéb ágazati, például a fogyasztóvédelmi vagy az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak, de a kormány szándékai szerint a módosítás megkönnyíti majd a munkavállalók elhelyezkedését a boltokban.

Jelenleg a jogszabály 16 területen írja elő a kötelező képesítést, ilyen az élelmiszer- és vegyi áruk kereskedelme, a húsáruk, sportszerek, játékok értékesítése, vagy az autóeladás - mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. De például most sem kell szakirányú végzettség a zöldség-, gyümölcs-, ruha-, cipő- és könyvárusítás munkaköreiben, ahogy általában a pénztárosoknak és az árufeltöltőknek sem.

Marad a képesítési kötelezettség a benzinkutakon vagy az optikusnál, illetve a vegyszereket kínáló gazdaboltokban, és az egészségvédelmet szolgáló kereskedőknél, valamint azokban a hentesboltokban, ahol nem csupán eladják a feldarabolt árut, hanem fel is dolgozzák a tőkehúst, ami élelmiszeripari képesítéshez kötött tevékenység, nem csupán kereskedelmi.