Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2022 novemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 691 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - ezek az adatok szerepelnek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

2021 novemberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a külföldi vendégek által pedig 15 százalékkal emelkedett.

Éves viszonylatban még kedvezőbb adatok láttak napvilágot, 2022. január és november között a belföldi vendégek 19, a külföldiek több mint kétszer annyi, 114 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

A turizmus egyes ágazatai nagy hatással vannak egymásra, hiszen a belföldi turizmus növekedése jó hatással van a vendéglátóhelyek forgalmára is.

Lesz vagy nem lesz válság a turizmusban?

2023 év elején egymás után jelentek meg a hírek arról, hogy a magas inflációnak, az energiaárak drasztikus emelkedésének és a kereslet visszaesésének köszönhetően bezárási hullám indulhat el a turizmusban, elsősorban a vendéglátás területén.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke is arról beszélt, hogy a saját ágazatuk is bajba kerülhet, ha a legfőbb értékesítési piacuk szereplői, az éttermes, sörözők bezárnak.

Ha ők bezárnak, a kör bezárul – mondta megkeresésünkre Gyenge Zsolt egyesületi elnök, aki saját, fóti vállalkozásán keresztül érzi a mindennapok nehézségeit.

Mint mondja, az ő megrendelői között is volt olyan, aki év elején nem azt sorolta, hogy melyik fajta sörből mennyit kér, hanem arra kérte tőle, hogy a göngyöleget is szállítsa el, mert nem lesz több sörre szükség.

Bezárások, szünetelések, korlátozások és energetikai korszerűsítések is lehet a vendéglátásban

Továbbra is kihívások elé állítják a vendéglátásban szereplőket az energetikai szektorban keletkezett változások.

2022 vége jól sikerült az ágazatban, január első napjaiban pedig már minden szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely azt vizsgálja, mennyire érheti meg az energetikai felújítás, vagy érdemesebb lenne a hidegebb hónapokban rövidebb napi, esetleg csökkentett heti nyitva tartással túlesni a gyengének számító első negyedéven – erről írt cikkében az index.hu.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a portálnak nyilatkozva azt mondta, jól sikerült az ünnepi időszak a vendéglátásban, így érdemes volt nyitva maradni.

Most azonban minden vállalkozó komoly döntés előtt áll, hogyan folytassa a fűtési szezonban. Sokan nem tudnak majd élni az energetikai korszerűsítéssel, mert például egy társasház földszintjén, egy bérleményben működtetik az éttermüket, és nem valószínű, hogy például napelemet tudnak telepíttetni a ház tetejére

 – mondta a szervezet elnöke

Kovács László szerint egy étterem számára eleve sokmilliós költséget jelent az áttérés földgázról elektromos áramra, mivel ez nem pusztán az energetikai rendszer átépítésével jár, hanem a géppark cseréjével is.

Jó hír a szektor szereplői számára, hogy továbbra is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program.

Ez alapján a vendéglátásban érdekelt cégek is kaphatnak segítséget rezsiköltségeik mérsékléséhez, ám mindezt csak akkor vehetik igénybe, ha ez valamilyen energetikai korszerűsítéssel párosul.