A hitel-összehasonlító oldal elemzésében felidézte, hogy a tavaly év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig lehet igénybe venni ezt a kedvezményes, lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható konstrukciót.

Az elemzés kitér arra, hogy egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos babaváró hitel ennek majdnem a 23 százalékára elég, vagyis az önrészt fedezi a támogatás.

A vármegyék székhelyein még ennél is kedvezőbb helyzetben lehetnek a leendő vásárlók. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát fedezi a Babaváró, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos is lehet az eredmény.

Az alacsonyabb, 12,8-22,9 milliós lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni ennek a kedvezményes hitelnek az igénybevételével.

A lakosság több mint negyede tesz félre pénzt a gyereke jövőjére valamilyen formában

A babaváró hitel igénylését 2019. július elsejével tette lehetővé a jelenlegi kormányzat. A gyermeket vállaló házaspárok a támogatás segítségével akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A babaváró hitel egyik jelentős könnyebbsége abban rejlik, ha a párnak három gyermeke születik, a bankok az összes fennmaradó tartozást elengedik, de már egy gyermek születése után is kamatmentessé válik a hitel. 2022 év közepén megjelent adatok szerint eddig csaknem 1600 milliárd forintnyi támogatást vettek fel a babaváró hitel keretén belül, az igénylők száma pedig meghaladhatja a 200 ezret.