Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között.

A legmagasabb, parlagfű miatt kiszabott bírság összege pedig 465 ezer forint volt. 

Ami a külterületeket illeti, a Nébih a portál megkeresésére közölte, hogy ezek esetében 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében.

Egyébként a büntetés mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg, 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírság. Ennek alapján látható, hogy 2021-ben a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik - közölte a Nébih.