Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei bejelentették, hogy július 17-én két órás sztrájkot tartanak.

Ez csak akkor kerülhető el, ha a kormány és az országgyűlés támogatja a közigazgatásban dolgozók 25 százalékos bérfejlesztését - derül ki a szakszervet meghívójából, amely egy jövő keddi sajtótájékoztatóra szól.

Az MKKSZ azt írja, hogy a Magyar Államkincstár dolgozói 9 éve nem kaptak bérfejlesztést, többségük a garantált bérminimumért dolgozik naponta több mint 8 órán át.

A Magyar Államkincstárnál állandósult a munkaerőhiány, a munkatársak rendszeresen túlóráznak. Ők felelnek azért, hogy a jogosultak megkapják időre, az ápolási díjat és további szociális támogatásokat. Az államkincstár a magyar állam pénzügyi vérkeringését biztosítja, 900 ezer munkavállaló bérszámfejtésétől kezdve, az állami és önkormányzati, egyházi intézmények finanszírozásán, az állampapírok forgalmazásán túl egészen az uniós források kifizetéséig.

Lázár szerint nem lesz sem sztrájk, sem béremelés

Kizárt dolog, hogy a Magyar Államkincstárnál sztrájk legyen - így reagált Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a munkabeszüntetés hírére. A kormány álláspontja Lázár szerint az, hogy nem lesz fizetésemelés a központi közigazgatásban.

"Nincs veszélyben a munkavállalók bérszámfejtése"

A munkabeszüntetés hírére reagált a Magyar Államkincstár is, amely szerint az általuk számfejtett mintegy 1 millió munkavállaló bérszámfejtése nincs veszélyben, az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti sztrájk. A kincsár vezetősége nyitott a szakszervezettel történő egyeztetésre.