Alig várható jövőre adócsökkentés, a kevés közül viszont a legjelentősebb és a kormány által legtöbbet kommunikált mérséklés a szochó eddig 19,5 százalékos szintről 17,5 százalékra való mérséklése. Csakhogy erre még várniuk kell a vállalkozásoknak. Ugyanis 2019 január elsején úgy kel fel a nap, hogy a szochó mértéke változatlanul 19,5 százalék lesz. A belengetett adómérséklésre csak az év második felében kerül majd sor - szúrta ki az Mfor.hu a jövő évi adócsomagban.

Ez nincs is egyértelműen benne a parlamenthez beadott javaslatban: a törzsszövegben nem, csak a költségvetés fejezeti indokolásában, a nyugdíjbiztosítási alapról szóló részben találtak rá. Az alapot 2019-ben megllető bevételek taglalása közben közli a kormány a következőket:

"A foglalkoztató által az I. félévben fizetett 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó a II. félévben 17,5 százalékra csökken."

Kicsivel lejebb pedig az is kiderül, hogy a várható pontos időpont 2019. július 1. lesz. A lap szerint azért, mert a 2016 őszén kötött bérmegállapodás rögzítette a csökkentés ütemezését: két lépcsőben kellett eljutni 27 százalékról a mostani 19,5 százalékig. Minden további csökkentést - 2-2 százalékpontokról van szó - viszont a reálkeresetek emelkedésétől tesz függővé a megállapodás. Akkor kerülhet sor ezekre, ha a reálkereset legalább 6 százalékkal nő - írják, kifejtve, hogy a bérfolyamatok alapján leghamarabb 2019 második felében lesz lehőség.