A készpénzmánia újabb bizonyítéka: szeptember végén - a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint - 5 697 200 000 000 forintot, azaz 5697 milliárd forintot tett ki az állomány. Ez pedig 13,6 százalékkal haladja meg a múlt év végi szintet.

2009 szeptemberében még alig több mint 2000 milliárd forintra rúgott a készpénzállomány, vagyis azóta két és félszeresére duzzadt.

QP | Quality Placement

Húszezresek és társaik

Szeptember végén 510 millió bankjegy volt forgalomban, összértékük meghaladta az 5616 milliárd forintot. Mennyiségben 19 százalékos, értékben 16 százalékos növekedést jelent éves szinten. A legjelentősebb bővülést a 20 ezer forintos bankjegyek produkálták.

A bankjegyek mellett az érméknél is növekedés volt: összértékük 71 milliárd fölé nőtt, ez 8 százalékkal haladja meg az  egy évvel korábbit. Darabszámban pedig 7 százalékos volt a növekedés, így 2018 szeptember végén több mint 1,8 milliárd forintérme volt forgalomban.

Sok-sok vásárlás

A fenti adatok szerint tehát továbbra is hatalmas a készpénzállomány, ez pedig már kormánynak sem tetszik. Varga Mihály pénzügyminiszter a Készpénzkímélő iskolák című programot bemutató sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy az állam több programmal is támogatja a készpénzkímélő fizetési módok terjedését, a pénzügyi tudatosság erősödését Magyarországon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely pedig az október 17-i kormányinfón a Napi.hu kérdésére reagálva többek között azt mondta, a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amelyek vonzók lehetnek a lakosságnak, szemben a készpénz tartásával.

A készpénzhasználat rövid távon racionális döntés a lakosság részéről. A rengeteg készpénzfizetéses tranzakció miatt az egyébként jelentős költségek (készpénzkezelés, készpénzszállítás satöbbi) nagyon sok tranzakcióra jutnak, így az egy-egy készpénzes vásárlásra jutó kiadás alacsony. Bár az elektronikus fizetési megoldásoknál a fix költségek jelentősek - például a működést biztosító informatikai rendszerek fenntartása miatt -, ám hosszú távon a változó költség alacsonyabb, mint a készpénznél.

Ugyan a bankkártyás forgalom is jelentős növekedést mutat - az első félévben 25 százalékkal 2500 milliárd forintra emelkedett - a készpénzállomány is növekszik. Így az elektronikus megoldásoknak sokkal tempósabban kellene emelkednie, hogy a készpénz veszítsen a népszerűségéből.