A hitelminősítők a következő évben vissza fogják sorolni a magyar államadósságot a befektetésre ajánlott kategóriába - vélik a Commerzbank szakértői. Emellett szól, hogy a GDP növekedése felgyorsult a 2008-2009-es pénzügyi válság és a tartozások öt évvel ezelőtti leminősítése óta.

A költségvetési hiány szilárdan a GDP 3 százaléka alatt maradt és az adósság valamelyest csökkent. Főként a devizatartozások zsugorodtak és immáron nem veszélyeztetik az ország helyzetét a lakossági devizahitelek. A magyar feldolgozóipar jól működik és meg kell említeni azt is, hogy két minősítő már pozitív kilátásokat ad magyar adósság besorolására adott osztályzatára.

Jó hír, de...

Az adósságok felminősítése jó hír, segítheti a tőkeáramlást, ám a Commerzbank elemzői ennek ellenére nem számolnak azzal, hogy a forint erősödésnek indul. A befektetők ugyanis nem kezelik külön Magyarországot a feltörekvő országoktól, ezért a kötvényei iránti "érvágyat" a feltörekvő piacok értékpapírjai iránti kereslet határozza meg.

Ezért nem láttunk nagy eladási hullámot akkor sem, amikor a magyar állampapírokat leminősítették. Az utóbbi időben a külföldiek mérsékelték a kezükben lévő magyar kötvények arányát - a 2015 eleji 44 százalékról 31 százalékra -, ám ugyanezt a kockázatkerülő magatartást figyelhettük meg Lengyelország esetén is.

Infláció a ködben

A pénzintézet becslése szerint idén 2,2 százalékra lassulhat a gazdaság bővülésének üteme, majd 2017-re 2,6 százalékra gyorsulhat. A Magyar Nemzeti Bank lényegében ugyanezt várja, ám az infláció megítélésében már nincs ilyen nagy összhang a szakértők között. Az MNB szerint a növekvő gazdaság és az emelkedő bérek 2016-ban 2,4 százalékra gyorsítják a pénzromlás tempóját.

A Commerzbank szakértői ezzel szemben úgy vélik, hogy a fogyasztói áremelkedést csupán a rezsicsökkentés bázishatása dobja meg. A változékony energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció nem gyorsul, hanem még vissza is csúszhat a jelenlegi szintjéről.

Irány az egy százalék

Mindezek alapján a bank szakértői arra számítanak, hogy az MNB márciusban jelentősen mérsékli inflációs várakozását. Eközben az Európai Központi Bank ugyanezt teszi, így végül is megnyílik az út az előtt, hogy a magyar jegybankárok folytassák monetáris enyhítési politikájukat. A Commerzbank jóslata szerint a magyar alapkamat a jelenlegi 1,35 százalékról egy százalékra mérséklődhet idén.

Kérdés, hogy ennek lehet-e bármilyen haszna. Az MNB Matolcsy György elnöksége alatt jelentősen mérsékelte a kamatot. Miért állna le ezzel most, amikor a gazdaság ismét gyengébb időszakába lép. Végül is eddig is kérdéses volt a monetáris enyhítés pozitív hatása. A Commerzbank elemzői a gazdasági kilátások és az MNB ismert viselkedése alapján jósolnak további kamatcsökkentést.

Ennek velejárója azonban a forint további gyengülése lehet. A bank elemzői úgy vélik, hogy 2016 végén 325 forint/euró körül alakulhat majd a magyar valuta árfolyama.

Mások is felminősítést várnak

Magyarország idei felminősítését és az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusát más nagy londoni elemzők is jósolják - hívja fel a figyelmet az MTI. A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének elemzői térségi előrejelzésükben 2,2 százalékos átlagos növekedést valószínűsítettek 2016-ra a magyar gazdaságban a korábbi becsléseikben szereplő 2,9 százalék helyett. Várakozásaik szerint a lassuló növekedés és a monetáris kondíciók enyhítésének jegybanki szándéka végül kamatcsökkentéshez vezet. A Morgan Stanley szintén azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2016 közepére 1,00 százalékra csökken.

A cég elemzői szerint 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. A Morgan Stanley elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A mérleg azonban már tavaly is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody's novemberben pozitívra javította a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.

A Fitch Ratings Londonban ismertetett legutóbbi előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan ország, amely visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz", pozitív kilátással ellátva.