Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mert a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

A magyar jog szerint a kiskereskedők kötelesek azonos árrést alkalmazni a hazai és az importált mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekre, ami a bizottság szerint visszafoghatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a hazai termékekhez képest, mivel megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek.

A brüsszeli testület 2017 februárjában indította meg a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy felszólító levelet küldött a magyar kormánynak. A bizottság ugyanis úgy találta, hogy e szabályok ellentétesek az áruk szabad mozgásának elvével, valamint aláássák a mezőgazdasági termékek tisztességes versenyen alapuló szabad ármeghatározását.

Mivel a magyar hatóságok fenntartják álláspontjukat, a bizottság úgy határozott, hogy az eljárást a következő szakaszba lépteti és indokolással ellátott véleményt küld részükre. Amennyiben Magyarország az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül nem teszi meg a szükséges lépéseket, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet - olvasható a javaslattevő-végrehajtó testület közleményében.

Képünk forrása: Shutterstock