A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A BAF-ot jövő év tavaszán újra meg szeretnék tartani − a többes szám oka, hogy a vásárt szervező cég új társtulajdonosa lett Makláry Kálmán személyében (Napi Gazdaság, 2011. április 11.) − , az Antik Enteriőr sorsa még teljesen bizonytalan.

A Budapest Art Fairt sokáig egyedül kézben tartó Galambos Sándor a döntés hátteréről a Napi Gazdaságnak elmondta: bár a tavalyi látogatottság jobb volt a 2009-es, mélypontot jelentő 6 ezres számnál (a fénykorban 12-13 ezren is kíváncsiak voltak a vásárra), a főszponzor kiesése, illetve hogy nem találtak másikat, megrengette pénzügyi helyzetüket. (A CIB Bankkal 2009-ig volt kétszer hároméves szerződésük, 2010-ben az Uniqua szállt be egy vásár erejéig.)

Az elhatározást a konkurens Art Market színrelépése is befolyásolta Galambos szerint, hiszen a galériáknak választani kellett volna két, csaknem azonos időpontra tervezett, hasonló karakterű rendezvény között. Ami a jövőt illeti: fontos lenne megfelelő helyet találni, és kidolgozni egy koncepciót a nemzetközi rész erősítésére − hangsúlyozta a BAF szervezője (utóbbi célból társult a kiváló kapcsolatokkal rendelkező Makláryval).

Antik Enteriőr idén biztos nem lesz, és ez nem is tehető át tavaszra, hiszen részben a karácsonyi szezonhoz kötődik. Itt is nagy kérdés a helyszín: hiába került vissza a vásár legutóbb kezdeti sikerei színhelyére, mára kiderült, a Néprajzi Múzeum nem alkalmas erre a célra. Legalább 40-60 régiségboltnak kellene elférnie, jóllehet kérdéses, hogy van-e ennyi potenciális kiállító. A nagyobb problémák közt említette Galambos, hogy ezen a piacon másképp állnak a szereplők a reklámlehetőségekhez, korábban a részvételért is többen képekkel, műtárgyakkal szerettek volna fizetni.