Orbán Viktor miniszterelnök a magyar delegációval kétoldalú tárgyalásokat is folytatott Üzbegisztánban. Egy 160 utas szállítására alkalmas, utasszállítóból átalakított, a honvédség üzemeltetésében lévő Airbusszal repültek Szamarkandba. A teljes delegáció azonban nem ezzel a géppel utazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis a Türk Tanács ülése előtt még egy félnapos hivatalos látogatást tett a Maldív-szigeteken, első magyar miniszterként - hangzott el az RTL Híradóban. Az egzotikus nyaralóhelyként ismert ország kormányával állami felsőoktatási ösztöndíjakról, valamint hulladékgazdálkodási, turisztikai és sport témájú megállapodásokat írt alá. A Maldív-szigetekre, majd onnét Üzbegisztánba egy Falcon típusú kormányzati különgéppel utazott a miniszter és delegációja. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki maga is kisgépes pilóta, azt mondta, hogy ez az út csak az üzemórákat számítva legalább 60-70 millió forintba kerülhetett. A külügyminisztérium úgy reagált a híradó megkeresésére, hogy

valamennyi munkalátogatás a legoptimálisabb költségvetési és munkaszervezési szempontok alapján valósul meg.