A KSH pénteken teszi majd közzé az adatot. Várhatóan továbbra is a bázishatás és a recesszió hajtja előre az indexet. Így az élelmiszerárak ugyan 1 százalékkal drágulhattak egy hónap alatt, ez nem múlja felül az egy évvel korábbi 1,9 százalékot, valamint a piaci szolgáltatók hiába szokták az áraikat az év elején megemelni, ez is elmaradhat a tavalyitól - véli Németh Dávid, az ING senior elemzője. A ruházkodási cikkek árai szezonális okokból szintén segítik a havi inflációt, azonban nem minden termékkategória ára alakult kedvezően. A forint gyengülése ugyanis szinten tarthatta a szokásosan hónapról hónapra olcsóbbá váló tartós iparcikkek árait, valamint a hatósági díjak emelései is gátolták az árstabilitás elérését - mondta Németh. Az árfolyam ugyanakkor az enyhén dráguló olaj hatását is fokozta, ezzel növelve a benzin és a dízelolaj árait - tette hozzá Nyeste Orsolya, az Erste szakértője.

Ezzel együtt 2009-ben inflációs gödörbe kerülhet a gazdaság, hacsak nem valósul meg a tervezett áfaemelés - mondta Nyeste. A fogyasztói árak ugyanis a nyár közepéig folyamatosan mérséklődhetnek, majd az erős bázis erodálásával és a recesszió enyhülésével enyhe gyorsulásba válthatnak át. Az áfa egyre biztosabbra vett emelése 1-2,5 százalékponttal feljebb tolhatja az indexet. Az áfa és a jövedéki adó inflációs hatásának megítélésénél ugyanakkor bizonytalanságot jelent, hogy a recessziós környezetben milyen mértékű lesz az átgyűrűzés - figyelmeztetett Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. A 2006. eleji áfacsökkentésnél a teljes összegnek csak egy része jelent meg a fogyasztói árakban. Elméletileg emelésnél nyilvánvalóan arra irányul a törekvés, hogy ez teljes egészében megjelenjen, a visszaeső belső fogyasztás azonban megakadályozhatja, hogy azt teljesen áthárítsák a fogyasztókra. A dezinflációs folyamatot újabb hatósági áremelések is terhelhetik - tette hozzá Németh.

A prognózisok pontosságát tovább korlátozza, hogy nem lehet még tudni, hogyan jelenik meg a gázárakban a csökkenő olajárak hatása. Ha a mostani szintnél nem gyengül tovább a forint, akkor az év közepén akár 30 százalékos gázárcsökkenés is elképzelhető, azonban lehet, hogy az összeget majd a gázár-kompenzáció csökkentésére teszi félre a kormány - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza. Mindezeket figyelembe véve a fogyasztói ár-index idén és jövőre is a konszenzus szerint az inflációs céllal, azaz 3 százalékkal megegyező szinten alakulhat, azonban itt vegyesen vannak áfával és áfa nélkül számoló elemzők is.