A program pályázati felülete - knyp.hu - hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, így még a pályázat 2022. februári megnyitása előtt lehetőség nyílik a programban részt vevő külföldi nyelviskolák megismerésére és az utazás megtervezéséhez szükséges információk megszerzésére.

A kedvezményezett tanulókkal jogviszonyban álló köznevelési vagy szakképző intézmények a program pályázati felületén keddtől tudják megkezdeni az intézményi adategyeztetést - írta a Tempus közleményére hivatkozva az MTI.

A program megvalósítása során a kormány kiemelt célja a valódi esélyegyenlőség megteremtése, ezért a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók kiegészítő támogatásra pályázhatnak 2022. január 3-ig. A kiegészítő SNI-pályázatot a palyazat.tpf.hu oldalon lehet beadni.

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra, hogy a programban való részvételkor szem előtt kell majd tartani a koronavírus-járvány miatt elrendelt mindenkori hatályos hazai és nemzetközi járványügyi intézkedéseket, ezért annak megvalósíthatósága továbbra is függ a fogadó országok beutazási szabályaitól.

A kormány által támogatott - és 2019-ben bejelentett - külföldi nyelvtanfolyamokat az elmúlt két évben a koronavírus-járványra hivatkozva lemondták, így eddig még el sem indult a program.

A tanulók eredményességének növelése érdekében elsősorban nem az óraszámok növelését, hanem a tanítás és tanulás hatékonyságának fejlesztését és a nyelvtanulás iránti motiváció erősítését szükséges támogatni, ezért az idegennyelv-tanítás hatékonyságának fejlesztéséről szóló kormányhatározat alapján létrehozták a külföldi nyelvtanulási programot - írja az MTI.

A program kedvezményezettjei a 9. évfolyamos gimnáziumi, szakgimnáziumi és technikumi, valamint a 11. évfolyamos gimnáziumi és szakgimnáziumi, továbbá a technikumi 11. vagy választható jelleggel a 12. évfolyamos tanulók, akik alanyi jogon vehetnek részt angol, német vagy francia nyelvi képzésben.

A kedvezményezett tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelviskolai, vagy csoportos partneriskolai programban vehetnek részt, amelynek teljes költségét a kormány biztosítja. A támogatás elnyerésére pályázni kell.