Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portálnál megnézték, hogy a 2014-2020-as ciklusban a térségben elosztott EU-pénzek (körülbelül 280 milliárd forint) pontosan milyen célokra is megy el. Összesen 251 projektet azonosítottak, amelyek közvetlenül Balaton-parti településeken valósulnak meg. Mind a projektek számában, mind a projektek összértékében igencsak felülkerekedett az északi part.

Teljesen megfordul azonban a kép, ha a part közelében zajló nagy EU-s közlekedésfejlesztéseket is bevesszük a képbe: így ugyanis már az összesen kiosztott 280 milliárdnak a négyötöde (224,5 milliárd forint) ömlik a déli partra és csak egyötöde (55,6 milliárd) az északira.

A 7 közlekedési nagyprojekt közül messze a legnagyobb a "R67 Kaposvár és az M7 közötti szakasz (érintett települések elkerülését is megvalósító) fejlesztése" című projekt, amelynek szerződésben rögzített támogatási összege 96,1 milliárd forint és várhatóan 2021 őszére készül el.

Közel ilyen hatalmas fejlesztés a "Székesfehérvár - Keszthely vasútvonal rekonstrukciója I. ütem 2. szakasz, Szántód-Kőröshegy - Balatonszentgyörgy vonalszakasz rekonstrukciója" című projekt, hiszen erre a szerződés szerint 89,2 milliárd forintnyi támogatás jár.

Ha a közlekedésfejlesztést leszámítjuk, a Balaton-parti települések uniós projektjeinek összértékét nézve messze Balatonfüred vezet 9 milliárd forint feletti projektértékkel, majd Keszthely következik bő 5 milliárddal, a harmadik helyen pedig Badacsonytomaj látható közel 4 milliárddal. Siófok viszont a negyedik helyre szorult, valamivel 3 milliárd forint feletti projektértékkel. Beszédes továbbá, hogy a top 10 településből 7 az északi parton található.

Nem véletlen egyébként, hogy Balatonfüred vezeti az elnyert támogatások balatoni rangsorát, hiszen a 244 projektből képzett top 10-es fejlesztési rangsorban négy is itt kerül megvalósításra:

  • A "Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden a meglévő kulturális kínálat erősítésével" című projektre kereken 3 milliárd forintot nyert el a város
  • A "Balatoni vízi megállóhelyek létesítése" című projekt lokációjához szintén Balatonfüredet adta ki a támogatási adatbázis, 1,263 milliárdos projektértékkel.
  • A "Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred Városában" című projektre kereke 1 milliárd forintot nyert el a város.
  • A "Balatonfüred Ófalu fejlesztése és új közösségi tér kialakítása" című projektre pedig 877 millió forintos kerettel tud gazdálkodni a város.