Szeptemberben 128 millió euró volt szeptemberben a termék-külkereskedelmi hiány - közölte csütörötkön a KSH. 

Augusztushoz képest az export kiigazított volumene 0,1, az importé 1,4 százalékkal csökkent. Éves összevetésben az exportvolumen több mint 9 százalékkal nőtt az import 0,4 százalékos csökkenése mellett. A járvány előtti, 2019 szeptemberi szinthez képest a külkereskedelem volumene az exportban 0,7, az importban 4,7 százalékkal bővült.

A globális gazdaságot visszafogó, főként az autógyártókat érintő chiphiány meglátszik a szeptemberi magyar statisztikán is. 

  • A közúti járművek - elsősorban személyautók - exportja több mint ötödével, importja közel ugyanekkora mértékben csökkent éves szinten.  
  • A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben több mint hetedével, a behozatalban kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. 
  • A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével csökkent, míg a behozatalban kismértékben nőtt. 

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,5 százalékkal kisebb, míg importvolumen 1,2 százalékkal nőtt. A forgalomcsökkenést exportban döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a vas és acél, az importoldali forgalomnövekedést pedig az egyéb vegyi anyag és termék, a vas és acél, valamint a műanyag alapanyag forgalma befolyásolta.