A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatással megtisztított adatok szerint egyaránt. Ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb az első becslésnél - közölte a KSH csütörtökön a második becslés alapján.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.

A KSH arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki.

Arról a tájékoztató nem szól, hogy a növekedésből mekkora lehetett az online kasszák és az EKÁER bevezetéséhez köthető fehéredés hatása és mekkora a háztartások valódi fogyasztásnövekedése. Az mindenesetre árnyalja a képet, hogy a GDP-statisztika szerint a háztartások fogyasztása az első félévben 2,9 százalékkal bővült, ami nagyjából a fele a kiskereskedelmi forgalom féléves növekedési ütemének.

NGM: sorozatban 25. hónapja bővül a kiskereskedelem

A júliusi növekedéssel hazánk a harmadik leggyorsabb kiskereskedelmi forgalombővülést érte el az Európai Unióban. Az elmúlt időszak adatai világosan alátámasztják, hogy az üzletek mellett az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró családok is alkalmazkodtak a vasárnapi pihenőnaphoz: a forgalom áttevődött a hét többi napjára, a forgalomnövekedés pedig a foglalkoztatottak számának emelkedését is segítette - írta közleményében a szaktárca.